Absolutismul maghiar dă rezultate, pe timp de pandemie: măsurile anunțate de Viktor Orban

de: Alexandru Puiu
07 04. 2020

În ultimele săptămâni, Viktor Orban a devenit un lider european cu puteri absolute. Oficialul de la Budapesta conduce prin decrete, dar dincolo de partea terifiantă a acestui set de circumstanțe, a luat câteva măsuri îmbucurătoare.

Pe lângă pierderile de vieți omenești, pandemia va pune pe butuci economia multor state europene, începând cu Italia, Spania și, foarte probabil, Franța. Situația din Ungaria, în schimb, arată destul de bine. La momentul redactării acestui material, în Ungaria erau raportate 744 de cazuri de infecții, cu 38 dintre ele reflectându-se de în decese. Cu astfel de statistici, este evident că măsurile luate la Budapesta sunt mai bune decât în alte colțuri ale mapamondului.

”Ţelul este să creăm tot atâtea locuri de muncă câte vor fi desfiinţate de epidemia de coronavirus” a declarat Viktor Orbán. ”Vin vremuri grele, dar niciun maghiar nu este singur. Vom reuşi, dacă avem grijă unii de ceilalţi.”, a adăugat oficialul. Premierul ungar a anunţat că planul de acţiune va fi aplicat în trei etape. ”Prima etapă am depăşit-o, din aceasta au făcut parte diminuarea contribuţiilor la asigurările sociale, ajutorul acordat IMM-urilor şi suspendarea achitării ratelor la credite.”

Pentru combaterea pandemiei, dar mai ales pentru micșorarea impactului economic, ungurii vor redirecționa între 18 și 20% din PIB către planuri de acțiune. Inclusiv Banca Națională a Ungariei va beneficia de acest ajutor financiar. În opinia lui Orban, măsurile cu pricina se vor reflecta într-o creștere a deficitului bugetar pe 2020 de la 1% la 2,7%.

Primul program definit de premierul ungar se referă la păstrarea locurilor de muncă. ”În cazul reducerii timpului de lucru, suntem dispuşi să preluăm de la angajator o parte a cheltuielilor aferente salariilor, acesta fiind o formă specială a subvenţionării salariilor, aplicată în Ungaria”, a afirmat Viktor Orbán. Premierul ungar a anunţat, ca o parte a programului de protejare a familiei şi a pensionarilor, reintroducerea celei de a 13-a pensii. Aceasta va fi plătită în patru rate egale, în lunile februarie 2021, 2022, 2023 şi 2024.

Viktor Orbán a mai anunţat că prin acest program sunt vizate câteva domenii deosebit de importante pentru economia Ungariei, ca de exemplu turismul, industria medicală, industria alimentară, agricultura, construcţiile, logistica, transporturile precum şi domeniul culturii. Liderul de la Budapesta a precizat că, pentru susţinerea acestor domenii, guvernul va pune la dispoziţia întreprinderilor credite garantate de stat în valoare totală de 2.000 de miliarde de forinţi. Totodată, pentru crearea de locuri de muncă, vor fi susţinute investiţiile, cu o sumă totală de 450 miliarde forinţi. Orbán a insistat și pe faptul că, după zece ani de muncă asiduă, Ungaria a ajuns în linie dreaptă. Din păcate, acum, în Europa, a venit epidemia de coronavirus, care pune în pericol „tot pentru ce am muncit până acum”. Situaţia este nedreaptă, dar „nu avem ce face şi nu putem schimba faptul că ne aflăm în faţa unei uriaşe provocări”, conform Hotnews.